Når er det lurt å ta opp et forbrukslån

Mange vil advare deg mot å aldri ta opp et forbrukslån, mens andre igjen vil mene at det er helt greit å ta opp et slikt lån dersom man har forutsetningen for å kunne betale tilbake lånet innenfor rimelighetens grenser. Undertegnede heller nok mot den siste gruppen, for det finnes perioder i livet der det kan være lurt å ta opp et forbrukslån fremfor å la være. I denne artikkelen skal vi komme med noen konkrete eksempler på hvorfor vi mener dette.

Spare eller låne?

Det er alltids greit å ha penger på konto, og vi anbefaler naturligvis at man sparer dersom man har muligheten til det. Men å spare tar ofte lang tid, mens det gjerne bare tar noen timer eller dager å få utbetalt et forbrukslån. Hvorfor leve med et bad som virkelig trenger oppussing, eller hvorfor ikke dra på drømmeferien i mars bare fordi feriepengene først kommer i juni? I slike situasjoner, der man virkelig har behov for pengene og klarer å legge en plan for nedbetalingen, så kan det lønne seg å ta opp et forbrukslån fremfor å spare seg frem til «lykken».

Du må ha kontroll på økonomien

Men for at det skal være lurt å ta opp et forbrukslån, så er det viktig at du har kontroll på økonomien og vet å prioritere nedbetaling av gjeld fremfor å sløse penger på alt mulig annet. Det koster nemlig å låne penger, og selv om det er kjedelig å betale renter og gebyrer, så må det dessverre til. Følgelig kan vi heller snu på det og si når du IKKE bør ta opp et forbrukslån, og det er hvis du allerede sliter med å betale de regningene du har. Da vil det neppe bli bedre når du får månedlige avdrag på lån i tillegg.

Hva kan du låne til?

Den gode nyheten har vi spart helt til slutt – du kan nemlig låne til akkurat hva du vil! Et forbrukslån er tross alt som navnet tilsier et lån til forbruk, så hvem skal bestemme hva du bruker pengene dine på? Ingen, og banken kommer heller ikke til å bry seg om det, så her kan du låne til oppussing, ferie, kjøp av møbler eller noe helt annet. Riktignok bør det være innenfor hva de norske lovene tillater at du kjøper, men utover dette er det fritt frem og du kan til og med kjøpe deg ny bil eller ny båt med pengene fra et forbrukslån.

Share